Riviercruise op de Seine

In april 2024 had ik de kans om aan boord van het riviercruiseschip ‘Seine Comtesse’ van Nicko Cruises de prachtige regio langs de Seine te ontdekken. Deze regio heeft vele impressionistische kunstenaars geïnspireerd.

Een riviercruise is een zalig rustige manier om een regio te verkennen. Neem een boek of gezelschapsspel mee, nestel je op het bovendek en geniet van het landschap dat aan je voorbij glijdt. Heerlijk!

Nicko Cruises is een Duitse rederij met viersterrenschepen die een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding bieden. De voertaal aan boord is voornamelijk Duits, maar het personeel spreekt ook Engels. De rederij bevaart zowat alle rivieren in Europa, maar richt zich, zoals te verwachten, sterk op Duitsland met oa de Moezel en de Rijn. Mijn ervaring: heel nette en goed onderhouden schepen, lekker eten – verwacht geen luxe of verfijning, maar wel een gezellige en gemoedelijke sfeer aan boord.

De vaarroute begon en eindigde in Parijs. Helaas was het door aanhoudende regen en het hoge waterpeil niet mogelijk om veilig tot in het centrum van Parijs te varen. De rederij loste dit prima op door aan te meren in het gezellige Conflans, op een uurtje van Parijs, en busvervoer te regelen. Via de Seine reisden we helemaal tot aan de Normandische kust en terug. Wat een pracht heb ik onderweg mogen ontdekken!

Rouen: dé stad van de beroemde historische Franse heldin Jeanne d’Arc, gelegen aan de Seine. We wandelden langs de smalle geplaveide straatjes in het historische centrum, langs de charmante houten vakwerkhuizen met gekleurde gevels en de gezellige pleintjes.

Honfleur: wellicht het charmantste stadje van Normandië, met zijn pittoreske historische binnenstad vol leuke winkeltjes, een unieke houten kerk en een gezellig jachthaventje met heerlijke terrasjes.

Na een korte stop in Le Havre en de unieke kerk St Joseph, ontdekten we de prachtige witte krijtrotsen van Etretat. Na een pittige wandeling naar boven, word je beloond met een adembenemend uitzicht op de Atlantische kust.

Wellicht de mooiste ruïne van Frankrijk, de Abbaye de Jumièges, en een waar juweel, de Romaanse Abbaye de St Georges de Boscherville met prachtige tuinen – elk anders en elk bijzonder Instagram-waardig 😉

Het huis en de tuinen van Monet in Giverny behoeven weinig uitleg, zo bekend zijn ze dankzij Monet’s wereldberoemde schilderijen. En ja, ze zijn absoluut de moeite waard om te bezoeken! TIP: boek je tickets van tevoren en ga indien mogelijk buiten het hoogseizoen.

Parijs … zoveel te zien, zoveel te ontdekken. We kozen voor een mooie wandeling langs de Seine, maakten tig foto’s van de Eiffeltoren, wandelden door naar de Jardin des Tuileries, en eindigden onmiskenbaar op een terrasje, want het was prachtig weer.