Magisch winters Lapland

Lapland staat vooral bekend om het unieke en adembenemende schouwspel dat we als het noorderlicht ofwel Aurora Borealis kennen, doet ons met verstomming slaan. Het is een uniek natuurfenomeen en spectaculair lichtspel aan de hemel van dit winterse paradijs!

Lapland is gelegen in Noord-Scandinavië, een regio die zich uitstrekt van Rusland, over Finland en Zweden, tot in Noorwegen. In deze onaangetaste natuur kan je genieten van de rust en stilte, weg van alle druk(te) die we hier kennen. In deze regio wonen de Sámi, de inheemse bevolkingsgroep met eigen taal en kleurrijke cultuur. De Lapse keuken is buitengewoon smakelijk en maakt gebruik van lokale producten als rendier en eland, zalm, kabeljauw, kingkrab en verschillende soorten bessen. Een aanrader is de graavi lohi, Finse gemarineerde zalm. In een kota, een typisch Laps eethuis, worden vlees en vis op een open vuur bereid.

Een overvloed aan ruimte nodigt uit voor een avontuurlijke tocht door dit sneeuwland. Het spectaculairste is wellicht een safari met een huskyslee. Nadat je met de dieren hebt kennisgemaakt; zoef je door het sprookjesachtige winterlandschap. Ook kan je opteren voor een tocht met een rendierslee. Lekker warm onder een rendierhuid betovert het landschap je helemaal. Mag het voor jou wat pittiger? Scheur dan met een sneeuwscooter door het witte landschap voor een fikse adrenalineboost! Tijdens een sneeuwschoenwandeling word je beloond met een deugddoende stilte en ongerepte natuur. Een keertje ijsvissen is ook een bijzonder leuke activiteit! Uiteraard kan je hier ook skiën en langlaufen door de prachtige Lapse bossen.

Wist je dat de Kerstman in Lapland woont? Hij woont pal op de poolcirkel even buiten Rovaniemi (Finland). Zelfs buiten de kerstperiode heerst hier, in Santa Claus Village, steeds een gezellige kerstsfeer. Ondanks het commerciële tintje, krijgen jong en oud hier een instant goed en warm gevoel. Vlakbij ontdek je alles over de Lapse fauna en flora in het museum en wetenschapscentrum Arktikum.

Je kan in Lapland ook uniek overnachten. Heerlijk zijn de houten wildernislodges of typische blokhutten, veelal met sauna en bubbelbad. Met een sprankelend glaasje lekkers ontspannen én tegelijkertijd het dansende noorderlicht aanschouwen … wie kan daartegen neen zeggen? Je kan ook logeren in een sneeuwiglo of glazen villa. Er bestaat zelfs een ijshotel met een trouwkapel en ijsrestaurant! Elk jaar wordt het ijshotel heropgebouwd, waarvoor maar liefst 3 miljoen kg sneeuw en 300.000 kg ijs nodig zijn.