San Sebastian – onbekend & onbemind

San Sebastian – onbekend & onbemind

Vorige maand, in november, heb ik de kans gekregen om mee op studietrip te gaan naar het Spaanse kuststadje San Sebastian – Donostia in het Baskisch. Een stukje onbekend en daardoor onbemind Spanje, aan de groene Atlantische kust, niet ver van het meer bekende Bilbao. In een wip en een gauw ben je er, het is immers slechts een 2-tal uren vliegen naar Bilbao. Kies voor een korte trip naar San Sebastian, of opteer om langere tijd te verblijven om de Baskische regio diepgaander te ontdekken.

Deze historische en mondaine stad, gelegen in de prachtige Concha baai, was eerder bijzonder geliefd en druk bezocht door royals. Hierdoor vind je er nog overal prachtige historische gebouwen. Vandaag wordt San Sebastian geprezen voor zijn gastronomie, cultuur en actieve, gezonde lifestyle.

In een notendop wat je zoal kan verwachten … :

Gastronomie

Aaaah wat een waar paradijs voor ongeveer elke Vlaming! Wat genieten wij van lekker eten en een heerlijk glaasje! San Sebastian telt talloze gerenommeerde restaurants, waaronder ook erg veel met Michelin ster(ren), gaande van de klassieke lokale keuken, tot de niet te versmaden pinxtos (de ‘tapas’ van de regio, spreek uit: pintsjos) of de hedendaagse gastronomie, uiteraard vergezeld van de lekkere lokale frisse witte wijn Txakoli (spreek uit: Tsjakkolli).

Ga naar het oude centrum om de pinxtos bars te ontdekken, er zijn er kleine verborgen pareltjes tot de grotere bars waar menig toerist erg fan van is. Elke bar heeft zijn unieke sfeer en veelal ook zijn specialiteit(en). Keuze te over! Indien je dat wil, kan een lokale gids je hierin wegwijs maken.

Lunchen of dineren ‘with a view’ doe je bij het La Perla Restaurant, gelegen aan de wandeldijk. Hier geniet je van de klassieke lokale keuken, maar genieten doe je vooral van het prachtig uitzicht op de baai. Vraag zeker naar een tafel met uitzicht! Nog de lokale keuken ontdekken? In het gastronomische Restaurant Iriarte (nabij Tolosa, dus huurwagen noodzakelijk) kom je zeker aan je trekken: lokale keuken van hoog niveau … aanrader! Lokaal, maar dan he-le-maal anders: voor pintxos in een modern en verfijnd jasje moet je bij het Muka Restaurant in het centrum van San Sebastian zijn, aan het nieuwe en moderne Kursaal.

Heel gezellig en leuk om te ontdekken is de markt van het pittoreske Toloso (huurwagen noodzakelijk), hier heb je ogen te kort om alle groenten, brood, kaas en de vele andere lokale lekkernijen te zien. Plan ook een bezoek aan het cidermuseum, om te leren over het proces van appel tot cider. Uiteraard kan een proeverij niet ontbreken. Weet dat de smaak absoluut niet te vergelijken is met het appelcider-bier.

Cultuur

Omdat San Sebastian destijds een hotspot was voor vele royals en adellijke families, ademt de kuststad een belle époque sfeer, en tal van prachtige historische gebouwen zijn er te bewonderen. Er zijn beroemde historische hotels, zoals het Hotel de Londres y de Inglaterra pal aan de wandeldijk en uitzicht op de baai, maar evengoed prachtig gerenoveerde hotels in historische panden, zoals het pareltje Arbaso hotel, dat een kraakvers en heerlijk à-la-carte ontbijt serveert, vlak aan de kathedraal gelegen. Kuier langs de mooie winkelwandelstraten of één van de vele gezellige pleintjes.

Geboeid door de geschiedenis van de regio? Bezoek zeker het Telmo Museum: niet alleen is de collectie de moeite waard, ook is het museum een architectonisch geslaagde mix tussen oud -een vroeger klooster- en nieuw -een indrukwekkend modern gebouw-.

Kunstliefhebber? Wat verder weg (huurwagen noodzakelijk) vind je het Chillida-Leku Museum, waar je in een ruim groen domein de magnifieke sculpturen van Eduardo Chillida kan bewonderen. Eén van diens kunstwerken kan je trouwens in San Sebastian zelf ontdekken: gigantische stalen sculpturen vormen een indrukwekkend geheel met de rotsen ten einde van de Concha-baai. Extra indrukwekkend zijn deze bij een wilde zee, maar oplettendheid is dan wel geboden!

Het hoeft niet gezegd te worden dat het nabij gelegen Bilbao en zijn Guggenheim museum de omweg meer dan waard zijn.