Cork op je verlanglijstje!

Waarom Cork op je verlanglijstje moet komen …

Kleurrijke steden, een mooie kustlijn en charmante dorpjes…. we nodigen  iedereen uit om Cork op hun ‘bucket list’ te plaatsen. In West Cork vind je ongerepte stranden, een indrukwekkend schiereiland en op- en- top Ierse eilanden. In het oosten bevindt zich Cobh, de havenstad waar de Titanic aanmeerde in 1912, Balymaloe waar je de fijnste delicatessenzaken van het land vindt en verbazingwekkende erfgoed steden zoals Youghal, waar de Moby Dick-film werd opgenomen in 1956.

Algemeen

Cork bevindt zich in het zuidwesten van het Ierse eiland en is tevens het grootste graafschap van het land. Ter vergelijking, het is iets groter dan de Belgische provincie Luik (3,844 km²). Het is interessant om weten dat er slechts 160.000 mensen wonen, tegenover 2 miljoen  1,1 miljoen in Luik; bezoekers aan Cork hebben er dus aardig wat meer plaats voor zichzelf.

Erheen reizen

Er zijn dagelijkse rechtstreekse vluchten van Amsterdam Schiphol naar Cork met Aer Lingus. Of je kan een vlucht nemen naar Dublin (meerdere mogelijkheden vanuit België en Nederland)  en vervolgens via het eeuwenoude oosten van Ierland naar Cork rijden. Met de ferry is uiteraard ook een optie; zowel rechtstreeks vanuit Cherbourg of Roscoff of via de landbrug met het Verenigd Koninkrijk.

Insider tip: Onderweg van Dublin naar Cork kan je stoppen aan het Unesco-kasteel Cashel in Tipperary. Vanuit Dublin is het twee uur rijden tot Cashel en van daaruit is het één uur en een kwartier naar Cork City.

Verblijven in Cork

De stad Cork biedt heel wat mogelijkheden voor bezoekers die de stad willen verkennen. Cork wordt beschouwd als een budgetvriendelijke stad voor toeristen. Je vindt er heel wat overnachtingsmogelijkheden. Wanneer je buiten de stad wil verblijven en over een auto beschikt, is er nog ruimer aanbod aan hotels, bed-and-breakfasts in kleine dorpen en luxueuze manors elders in het graafschap.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=60&v=Petyixo9LJ0

Bezienswaardigheden

Cork City Gaol, een mengeling van Gotische en klassieke architectuur. Cork City Gaol lijkt veeleer op een kasteel dan wel op een strafinrichting. Voel je niet in het ootje genomen, deze elegante muren hebben turbulente tijden gekend. Bezoekers kunnen langs de duistere cellen en gangen wandelen en terug in de tijd worden gebracht, en dat allemaal op wandelafstand van het stadscentrum.

Mizen Head is Ierlands meest zuidwestelijke punt en het is tevens een aanbevolen halte langsheen de Wild Atlantic Way. Gelegen aan het einde van het Mizen-schiereiland zijn deze kliffen de plaats voor iedereen die de onmetelijke en prachtige Atlantische Oceaan wil overschouwen. Vanop een nabijgelegen brug kan je robben en walvissen waarnemen.

Kinsale, dat menig poeet en kunstenaar inspireerde, is een compact maar uitzonderlijk boeiend kuststadje. Dit havenstadje staat bekend om zijn lekkere dagverse vis en zeevruchten, maar ook om zijn vriendelijke bevolking en zijn historische sites zoals Charles Fort en de Old Head of Kinsale.

Blarney Castle & Garden, ongetwijfeld één van de meest bekende plaatsen in Cork. Dit kasteel werd zo’n 600 jaar geleden gebouwd en is een van de mooiste bezienswaardigheden wereldwijd en dat dankzij de Blarney Stone; wanneer je die kust, zal je nooit meer naar je woorden moeten zoeken.

Cobh is één van de mooiste kuststadjes aan de zuidwestkust. Het is bekend om zijn rijen aaneengeschakelde kleurrijke huisjes die je de perfecte foto opleveren. Wanneer je Cobh bezoekt, kan je snel met de ferry oversteken naar het wondermooie en interessante Spike Island, dat in 2017 werd uitgeroepen tot Europe’s Leading Tourist Attraction.